De 5 belangrijkste tips bij het maken van jouw gastenlijst

Toegegeven, het plannen van een bruiloft is niet altijd even eenvoudig. Een van de hoofdbrekers bij het plannen van jouw grote dag is de gastenlijst. Ik vond dit zelf echt de minst leuke klus. Met deze 5 tips hoop ik dit onderdeel van je planning wat eenvoudiger te maken.

1. Maak een eerste versie

Begin eerst met het opschrijven van alle personen die in aanmerking zouden kunnen komen voor een uitnodiging voor jouw bruiloft. Start eenvoudig met je naaste familie, vrienden en ga vervolgens verder met kennissen, collega’s en eventueel verre familie.

gastenlijst bruiloft maken

2. Stel prioriteiten

Loop vervolgens de lijst uit stap 1 na en zet een sterretje achter de naam van mensen die je dag absoluut niet mogen missen. En wees kritisch. Dus bijvoorbeeld wel je oom en tante waar je kind aan huis bent maar niet alle neven en nichtjes die bij die oom en tante horen.

3. Capaciteit van je locatie

Heb je al een locatie? Check dan van te voren wat de maximale capaciteit is van deze locatie. In mijn geval kon ik maximaal 60 gasten uitnodigen. Ik zeg niet dat het dan simpel wordt om tot een definitieve lijst te komen maar het geeft wel duidelijk een grens aan die je niet kunt overschrijden.

4. Bepaal je budget

Bepaal het budget dat je wilt reserveren voor eten, drankjes en bedankjes  per persoon. Vermenigvuldig dit met het aantal gasten op je lijst en je krijgt al gauw een idee of dit in je begroting past?

Past dit? Helemaal top! Zo nee, ga dan schrappen in je lijst of kijk of je op andere zaken kunt besparen.

gast bruiloft klappen

5. Stel jezelf een aantal vragen

Twijfel je nog teveel aan je lijst? Stel jezelf dan bij elk twijfelgeval de volgende vraag:

  • Heb je hem of haar het afgelopen jaar gesproken?
  • Ken je zijn of haar partner?
  • In het geval van een collega, breng je tijd met elkaar door naast het werk?
  • Maakt hij of zij jouw bruiloft meer compleet?
  • Nodig je hem of haar uit omdat jullie dat willen? (Of omdat je (schoon)ouders, vrienden, familie dit van je verwachten?)
  • Zou ik op zijn of haar bruiloft uitgenodigd willen worden? (Ook als deze mensen al getrouwd zijn of misschien nooit trouwen of je bent op hun bruiloft geweest)

Is het antwoord Ja op bovenstaande vragen? Uitnodigen. Overwegend nee? Misschien moet je deze persoon dan toch maar van je lijst halen.

Bonusvraag: wil je deze persoon op je trouwvideo?

Een klein grapje van mij als videograaf maar ook een vraag die je jezelf kunt stellen. In een trouwvideo komen namelijk alle belangrijke momenten en personen voorbij van jouw bruiloft.

Als videograaf lukt het me natuurlijk niet altijd om alle gasten te tonen,  zeker bij een hele grote bruiloft. Daarom vraag ik altijd in ons persoonlijke gesprek of jullie bepaalde personen hebben die je speciaal op beeld wilt laten vastleggen. De meest belangrijke personen pik ik er uiteraard uit maar soms is het handig om te weten dat die tante op de achterste rij speciaal uit Amerika is overgevlogen of dat die vriend op rij 3 je kameraad is van toen je nog baby was.

Als videograaf wil ik jullie namelijk echt leren kennen zodat ik de meest persoonlijke video voor jullie kan maken die je keer op keer weer kunt terugkijken.

Meer weten?

Wil je meer weten over een videograaf op jouw bruiloft? Neem dan snel contact met me op en check mijn beschikbaarheid of vraag een vrijblijvende offerte aan.